chefadrianomennillo

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Volontario della Caritas - Milano

sabato 10 dicembre 2011

Arancini_Rassolnik _Foie de veau à la vènitienne _Pernil asado con Mojo_ Pollo en pepitoria _Saurbraten _ Ropa vieja _Tournedos alla perigordina _ Torta di mele _ Lechòn al Horno _ Beignets francais du cafè du monde _ Flans Forestiers _ Sauerbraten _ Lasagna _ Spaghetti Pie _Stocco alla mammolese _Chuletas de cerdo con hongos _ Dentice alla Veneta _cookies aux èclats de chocolat + Crepe imperiale + Monte bianco + Meringuèe au cafè

Arancini ( Sicilia ) ingredienti .- Riso tipo “originario” - Sale - 1 /2 bustine di Zafferano -
-150/200 gr  carne tritata - 100 gr Piselli fini - Formaggio fresco - Mollica di pane grattugiata
- Olio extravergine di oliva - Pepe._prèparation-
Preparare un ragù di carne e piselli all’olio di oliva, aggiustando di sale e di pepe e raffreddandolo.Cuocere il riso, salare e scolarlo un poco al dente. Mescolarvi lo zafferano ed allargare il riso su una lastra di marmo, attendendo che si raffreddi.Riempire il cavo della mano con del riso, formando una calotta, e con l’altra mettere un po' del ripieno dentro la calotta, per poi coprire con altro riso, lavorandola con le due mani fino ad ottenere una pallottola rotonda, della grandezza di una piccola arancia.
Quindi passare nella mollica tritata e friggere in abbondante olio caldissimo.
***** consil + dai miei appunti , le dosi dipendono da quante porzioni di  arancini volete,
gli Arabi solevano mangiare delle polpette di carne tritata, mescolata con riso ed altre erbe tra cui lo zafferano, che anch'essi introdussero in Sicilia: oggi, una delle preparazioni più note della Sicilia sono gli arancini, che, considerato il fatto che i pomodori arrivarono in Europa solo nel 1800, andrebbero cucinati così.




Rassolnik - ( RUSSIA ) ingredirnti --- 300 gr beef (with or without bones)  - 4 ea potatoes  -
50 gr rice - 1 lg carrot  - 2 sm onions  - 2 ea pickeled cucumbers  -  1 sm tomato  -
20 gr parsley  - Salt to taste  -  Sour cream -_
FATE  COSI -Prepare meat broth: Put beef into a large saucepan and cover with 3 l cold water. Bring to a boil; reduce heat. Remove the grease and froth from the broth surface with a spoon. Add one onion. Cook at low heat for 1 hour. Pan-fry vegetables: Melt one tablespoon margarine in a frying pan. Add chopped onions, carrots and parsley cut into sticks. Cover and saute at low heat for 15 minutes stirring occasionally. Add chopped tomato and saute for another 5 minutes. Simmer pickled cucumbers: Put chopped pickled cucumbers into a saucepan. Add meat broth covering cucumbers. Cover with lid and simmer at low heat for 15-20 minutes. Add rice to boiling meat broth. Bring to a boil. Add potatoes cut into bars and sauted vegetables. Boil for 10-15 minutes. Add simmered pickled cucumbers and boil for another 5 minutes. Salt can be added by taste. Served with sour cream.




 cocktail , Puccini_Succo di mandarino (30%), Spumante (70%).>> Spremere un mandarino, filtrarne il succo con un colino e versarlo in un bicchiere flute. Aggiungere lo spumante freddo (preferibilmente spumante secco) appena aperto, evitando di agitarlo.



Pernil asado con Mojo_ingredienti e dosi _1 7/9-lb. bone-in, skin-on pork shoulder  -1 tbsp. dried oregano -1 tbsp. ground cumin  -30 cloves garlic, chopped  -2 cups fresh orange juice -2 cups fresh lime juice - Kosher salt and freshly ground black pepper, to taste- prèparation-Using a knife, score pork skin to make a diamond pattern. Purée oregano, cumin, garlic, and 2 tbsp. orange juice in a food processor. Rub purée over pork; season with salt and pepper; transfer to a bowl. Pour remaining orange and lime juices over pork; chill, covered, overnight. Remove pork from marinade (reserve marinade); season with salt and pepper. Heat oven to 325°. Put pork skin side up on a rack in a roasting pan; add 2 cups water. Cover pork with parchment and foil. Bake until a thermometer reads 180°, 4–5 hours. Remove foil; broil until crispy, 5–10 minutes. Pour pan juices into a saucepan and add marinade. Boil until sauce thickens, 10–15 minutes. Serve pork with sauce.


Foie de veau à la vènitienne ( questa ricetta è famosa dal 1790 to Ravenna ) 500 gr de foie de veau -500 gr d’oignons en fines rondelles -50 gr d’huile d’olive - 1 verre de vin blanc sec -1 petit verre de bouillon de viande (cube par défaut et facultatif) -25 gr de beurre - Sel et poivre - 2 cuillères à soupe de persil haché (facultatif mais figure dans la recette d’origine) -2 cuillères à soupe de jus de citron -fate cosi. Mettez dans une sauteuse l’huile, le beurre, les oignons et le bouillon. Cuisez à feu doux jusqu’à ce que les oignons soient tendres et légèrement colorés. Ajoutez le foie découpé en fines lanières. Cuisez quelques minutes à feu vif en ajoutant le vin blanc. Salez et poivrez selon votre goût. En fin de cuisson ajoutez le persil et le jus de citron si vous voulez essayer comme à l’origine.




Pollo  en  Pepitoria - ingredienti e dosi :  1 Pollo   -½ taza de aceite  -12 semillas de pepitoria sin tostar  -2 yemas de huevo cocidas  -1 taza de vino (opcional)  -1 diente de ajo  -2 cucharadas de cebolla picada  -  ¼ cucharadita de azafran (achiote)  -3 cucharadas de harina -1 hojita de laurel  -Ramita de perejil  -1 taza de caldo de pollo - Sal y pimienta al gusto-prèparation_ Corte el pollo en trozos, lavelo y sazónelo con sal y pimienta, paselo por harina y fríalo en aceite hasta que este bien doradito, apártelo en un plato ,En en 1 cucharadita de aceite sofría la cebolla, agregue el vino y el pollo cuando rompa hervor vierta el caldo el laurel y el perejil, cúbralo y cocine a fuego lento durante una hora .Muela las semillas de pepitoria sin cascara, el huevo duro, azafran y ajo con unas cucharadas del caldo . Agregue al guiso cocinelo por 10 minutos mas compruebe la sazon y sírvalos





 Tournedos  alla  perigordina . ingredienti per 4 persone > fate rosolare 4 fette di pane in  30 / 50 gr di burro , a parte o lo stesso tegame ( mettendo da parte il pane ) quindi in poco burro fate cuocere 4 tournedos ( nò da frigo ) a fuoco vivace per 20/30 secondi per lato , scolate la carne e tenetela da parte al caldo , poi versate nel tegame 1 dl di salsa al vino ( usate il vino madera ) e un tartufo tagliato a dadini , fate ridurre , mescolando per 4 minuti , alla fine mettete nei piatti il pane , aggiungere i filetti e sopra la salsa al madera _ 
@ adrianomennillo > from  my  notes  as  a chef  d'etage ;  il tourrnedos è il cuore del filetto di bue , la parte più pregiata , alta circa 3 cm _





Torta  di  mele > ingredienti e dosi > Per uno stampo da 26 cm di lato>  250 gr zucchero  , 3 uova piccole  , un cucchiaio di estratto di vaniglia  , 150 gr burro fuso e raffreddato.  , 110 gr farina  , 1 cucchiaino ( 3 gr ) di lievito  , 180 ml latte a temperatura ambiente  , 5/6 mele  _METHOD  >  Cominciare a montare le uova intere con metà dello zucchero, poi aggiungere lo zucchero restante e continuare a montare fino a che sarà ben chiaro e spumoso . Unire l'estratto di vaniglia o i semini della bacca. Sbucciare le mele e tagliarle a lamelle sottili . Versare il burro fuso sulle uova mescolando prima piano e poi con forza per rendere il composto omogeneo.Il burro deve essere ben freddo per evitare che stracci le uova!Aggiungere metà del latte, la farina setacciata con il lievito, mescolare per amalgamare ed aggiungere il latte restante. Unire anche le mele  le mele e mescolare con attenzione, fino a quando l'impasto non avrà rivestito totalmente la frutta . Versare nello stampo rivestito di carta forno bagnata  e cuocere in forno a 180° C per 50-60 minuti circa. La torta è cotta quando i lati si staccano leggermente dallo stampo, la punta d'un coltello infilata al centro esce pulita e la superficie ha preso un bel colore dorato.,  decorare con zucchero a velo _





LECHÓN  al  HORNO> ingredienti e dosi _ 1 lechón 9 a 10 kilos o 1 pierna de chancho del mismo peso -El jugo de 4 naranjas + 2 limones -2 cucharadas de ajos - 1 cucharada de comino molido -1/2 taza de ají amarillo (mirasol) - 1/2 cucharada de pimienta molida - 3 cucharadas de sal -aceite - 2 ramas de romero_fate  cosi  > Lave la carne de chancho y séquela con cuidado. Póngala en infusión por 3 horas con el jugo de naranjas y limón. Aparte, tueste los ajos con el comino y muela o licue. Mézclelos con el ají, la pimienta, la sal y el suficiente aceite para formar una pasta con la que embadurnará la carne. Déjela reposar toda la noche en la refrigeradora. Acomode la carne en una asadera con las ramas de romero y una taza de agua; llevándola al horno a fuego medio (350°F – 175°C) por entre 3 a 3 y 1/2 horas o hasta que la carne este cocida por dentro y dorada por fuera., retire la carne y desgrase el jugo que soltó durante la cocción. Reserve. Desgrase la asadera con un poco de agua caliente. Forme una salsa suave con 2 cucharadas de grasa, 2 cucharadas de harina y entre 1 y 1/2 taza de jugo del cocimiento y el desgrasado. Cocine hasta que espese y hierva por 1 minuto, rectifique la sazón. Puede reducir la salsa y no necesitará de grasa ni harina.








Beignets francais du café du monde > 2 oeufs  , 25cl de lait chaud ,  40 gr de beurre , 450 gr de farine  ,  1 sachet de levure de boulanger ,  40gr de sucre en poudre , le zeste rapé d'une orange ,  bain de friture ,  sucre pour servir>fate cosi >Mélanger le lait chaud et la levure.  Laisser la levure se dissoudre 5 minutes environ.Ajouter les oeufs et le beurre fondu, puis la farine - Mélanger pour obtenir une pâte collante. Pétrir la pâte en ajoutant un peu de farine si besoin, pendant 10 minutes environ, jusqu'à ce qu'elle soit lisse et élastique. Réserver cette boule de pâte (couverte) jusqu'à ce qu'elle double de volume : environ 40 minutes Chauffer l'huile de friture. Etaler la pâte.
Découper la en bandes puis recouper chacune en 6 rectangles pour obtenir 24 beignets.Faire frire les beignets jusqu'à coloration. Saupoudrer de sucre.







Flans Forestiers -Pour 4 à 5 personnes - 500 gr de champignons des bois mélangés ,
 8 tomates séchées à l'huile  , 200 gr de lardons  , 2 échalotes  ,1 gousse d'ail ,
 4 brins de cerfeuil  , 9 oeufs  , 20 cl de crème liquide  , 50 gr de beurre ,
 sel et poivre 5 baies
-fate cosi > Préchauffer le four th. 200° C. Hacher les échalotes et l'ail. Nettoyer les champignons et les couper en petits dés. -Faire dorer à la pôele dans 20 g de beurre la moitié des échalotes avec l'ail et rajouter la moitié des lardons et des champignons. Recommencer une deuxième poêlée avec l'autre moitié des ingrédients. Battre les oeufs avec 20 cl de crème, les tomates séchées coupées en dés et les champignons aux lardons. Saler, poivrer. Verser la préparation des petits moules à bords hauts. Mettre au four environ 45 minutes., Cette recette peut également se servir en entrée. Dans ce cas, on peut ajouter une sauce aux noix. Il suffit pour cela de mixer 100 g de noix avec 20 cl de crème chaude, saler et poivrer. Puis on démoule les flans et on entoure de la sauce aux noix et on peut décorer de champignons réservés et de cerfeuil.








Sauerbraten _ ingredienti e dosi per 4/6 persone : MARINADE ;Water  2 cups -Red wine vinegar  1 cup -Red wine  1 cup -Peppercorns  1 tablespoon -Juniper berries  8 -Whole cloves  4 -Bay leaves  2 - Roast >Beef rump or round  3 to 4 pounds -Salt and pepper  to season -Oil   3 tablespoons -Onion, thinly sliced  1 -Carrot, cut into thin rounds  2 - Celery, thinly chopped  1 stalk -Sugar  2 tablespoons or to taste -Raisins, soaked in warm water and drained (optional)  1/4 cup_prèparation ;Place all of the marinade ingredients into a large pot and bring to a boil. Boil for 5 minutes then remove from heat and cool to room temperature. Place the beef in a large, non-reactive container large enough to contain it and the marinade. Pour the marinade over the beef. There should be enough liquid to cover the roast by about two-thirds. If not, add an equal mixture of wine and vinegar until it does. Set the roast and its marinade in the refrigerator and marinade for at least two and up to five days. Turn the beef once or twice daily. Remove the roast from the marinade and pat dry. Season with salt and pepper. Heat the oil in a large pot over medium-high flame. Brown the roast well on all sides. Remove the roast and set aside. Add the onion, carrot and celery to the pot and saute until the onion is cooked through and translucent, about 3 to 4 minutes. Return the roast to the pot and pour in the marinade. Bring to a boil, then reduce heat to medium-low. Cover the pot tightly and simmer for 3 to 4 hours, or until the roast is fork tender. Remove the roast and set it aside to rest while you make the sauce. Strain the sauce through a fine-meshed sieve. Discard the soldis and return the liquid to the pot. Bring to a simmer over medium-low heat. Stir in the raisins, season to taste with sugar, salt and pepper and simmer for 5 minutes. Slice the roast thinly and serve with its sauce and a side of blaukraut  or apple compote and potato dumplings or spaetzle _







Ropa  vieja  ( CUBA )  Ingredienti e dosi :1 tbsp canola oil   ,  2 pounds of beef flank steak  , 1 cup beef broth  , 1 8oz. can of tomato sauce  , 1 6oz. can of tomato paste  , 1 medium yellow onion, diced ,  1 green pepper, sliced into strips , 4 cloves garlic ,1 tspn ground cumin , 1 tbsp fresh cilantro, chopped , 1 tbsp olive oil , 1 tbsp white vinegar _fate cosi >Heat canola oil in a skillet over medium-high heat.Brown flank steak on each side, about 3 minutes each side.Transfer beef to a slow cooker.In a separate bowl, mix the beef broth, tomato sauce, onion, bell pepper, garlic, tomato paste, cumin, cilantro, olive oil, and vinegar.Add this mixture to the slow cooker.Cook on low for 10 hours or on high for 4 hours.Shred the meat and serve with tortillas.






SHOO-FLY  PIE >( CANADA ) Ingredienti e dosi :For the filling:1 cup molasses - 1 tspn baking soda -1 cup warm water -For the crumbs on top:> 2 cups flour - 1 tspn cinnamon  -3/4 cup brown sugar -1/2 tspn baking soda -1/2 cup butter, cut into small pieces _preparation>Prepare an all-purpose pie crust. (You will only need to use one of the two crusts).Preheat oven to 425 degrees Fahrenheit. In a mixing bowl, mix together the flour, baking soda, cinnamon and brown sugar. Add the butter to the flour mixture and mash the pieces of butter into the flour using a wooden spoon so that the butter forms fine crumbs.In another mixing bowl, dissolve the baking soda into the warm water. Add the molasses. Whisk the mixture until foamy.Pour molasses mixture into the chilled pie crust.Sprinkle the flour/crumb mixture over the top.Place the pie in the oven for 10 minutes. Reduce heat to 350 degrees Fahrenheit. Bake until crust is browned and the filling is set, about 25 to 30 minutes.








Lasagna > ingredienti e dosi per 8 persone  : SAUCE > 1 Tbsp. (15 mL) olive or canola oil
1 large onion, chopped
1/2-1 cup (125-250 mL) sliced mushrooms
2 cloves garlic, crushed
1 lb. (500 gr) lean ground beef, or 1/2 lb. (250 gr) lean ground beef and 1/2 lb. (250 g) spicy Italian sausage, squeezed out of their casings
2 28 oz. (796 mL) cans diced or crushed tomatoes
1 small can tomato paste (about 1/4 cup/60 mL)
1 Tbsp. (15 mL) brown sugar
1 tsp. (5 mL) oregano
1 bay leaf pinch dried red pepper flakes
Salt and pepper
Cheese layer
1 500 mL container part-skim ricotta cheese or cottage cheese
1/2 cup (125 mL) grated Parmesan
1 10 oz. (300 g) package frozen chopped spinach, thawed and squeezed dry
1 large egg
4-5 cups (1-1.25 L) grated part-skim or regular mozzarella
1 box no-bake lasagna noodles (you’ll only need about half the box)
fate cosi ( prèparation )To make the sauce, heat the oil in a large, preferably nonstick, skillet set over medium heat. Sauté the onion, mushrooms and garlic for about 8 minutes, until softened. Add the beef and sausage (if using) to the pan and cook, crumbling it with a spoon, until the meat is no longer pink. Drain any excess fat out of the pan.Add the tomatoes, tomato paste, brown sugar, oregano, bay leaf, red pepper flakes, and salt and pepper to taste. Simmer for about 20 minutes, until the sauce thickens. Discard the bay leaf and set the sauce aside to cool slightly.Preheat the oven to 350°F (175°C).To make the cheese layer, stir together the ricotta, 1/4 cup (60 mL) of the Parmesan, spinach, egg, and some salt and pepper. Now you’re ready to assemble the lasagna! Take a 9- x 13-inch baking dish (glass if you have it), and spread about 1/2 cup (125 mL) of the tomato sauce over the bottom. Lay 3 or 4 noodles over the bottom of the pan – you may need to break one of them to get it to fit. I usually place 3 noodles parallel and then break the end off a fourth to fit it across at the end. Spread half the ricotta mixture over the noodles, and then sprinkle with 1-2 cups (250-500 mL) of mozzarella cheese. Spoon about 1 1/2 cups (375 mL) of the tomato sauce over the cheese, then repeat with more noodles, the rest of the ricotta mixture, more mozzarella, and another 1 1/2 cups (375 mL) of tomato sauce. Place another layer of noodles on top of the sauce, and pour the remaining sauce on top. Sprinkle with what’s left of the mozzarella and Parmesan.Cover the lasagna with foil and bake for half an hour, then uncover it and bake for another 45 minutes, until it’s golden and bubbly around the edges. Let it sit for at least 15 minutes to allow it to set before cutting into it.










Spaghetti  Pie > ingredienti e dosi :Canola or olive oil, for cooking - 1 onion, peeled and chopped  - 1 Italian sausage, squeezed out of its casing  -1 small red pepper, seeded and chopped, or a few   mushrooms, chopped  -1 jar tomato sauce  -3/4 cups cooked spaghetti - 1 egg  - 1/4 cup grated  -parmesan cheese - 2 Tbsp. jarred pesto (optional) -freshly ground black pepper - 1 cup ricotta or cottage cheese (optional) - 1 pkg. frozen spinach, thawed - 1 cup grated mozzarella -
method ( fate cosi )In a large skillet, heat up a drizzle of oil and cook the onion for about 5 minutes, until soft. Add the sausage and red pepper and cook for another 5-10 minutes, breaking up the meat until it’s no longer pink. Add the tomato sauce, bring to a simmer and set aside.
Preheat oven to 350°F. In a medium bowl, toss the spaghetti, egg, Parmesan cheese, pesto and pepper. Press into the bottom and up the sides of a pie plate that has been sprayed with nonstick spray. Spread the bottom with ricotta cheese and scatter spinach overtop; spread the tomato sauce over the spinach and sprinkle with grated cheese.Bake for about half an hour, until golden, crispy-edged and bubbly.





  Stocco  alla  mammolese > ingredienti e dosi _1 Kg di pelati - 1 Kg di “Stocco di Mammola” spugnato a pezzi  -olio d’oliva - 1 cipolla rossa  -olive in salamoia -1 Kg di patate -4 peperoni essiccati-FATE  COSI > In tegame di terracotta fate soffriggere nell’olio la cipolla affettata. Mettete poi i pelati e fate cuocere a fuoco lento per circa 5 minuti. Salate e aggiungete le patate a spicchi e dopo pochi minuti lo stocco a pezzi insieme alle olive e peperoni. Lasciare cuocere a fuoco lentissimo senza mescolare ma agitando l’intero tegame, per 20 minuti. Spegnere il fuoco e dopo aver fatto riposare per qualche minuto servire. A piacere si possono aggiungere con lo stocco le ventresce (trippiceji) del pescestocco







 LES EQUIVALENCES > La patisserie exige le respect des poids au gramme près, ce qui est moin le cas de la cuisine ; on peu se satisfaire d'un poids approximatif , sans exageration , et sans grand risque d'alterer le resultat. Si  vous  n'avez  pas  de  verre  doseur  pour  votre  cuisine , voici  a  l'ai  de  cuillère  comment  on  peu  se  debrouiller  ! 1 cuillère a café  de Farine 6 gr_ 1 cuillère a café  de Fecule 6 gr _1 cuillère a café  de Beurre 8gr _1 cuillère a café  de Crème 10 gr





CHULETAS  de  CERDO  con  HONGOS -ingredienti per 2 persone :_ 2 chuletas de cerdo de 2 cm de grosor 1 cucharada de aceite  1/2  taza de caldo de pollo concentrado  1/4  de taza de oporto 250 g (9 oz) de champiñones, portobellos y setas (igual cantidad de los 3), limpios 1 cucharada de mantequilla 1/4  de taza de crema de leche 2 cucharadas de finas hierbas, frescas (mezcla de cebollino, perejil, estragón y tomillo) Sal Pimienta _preparacion )> Calentar el aceite en una sartén hasta que esté bien caliente. Sazonar las chuletas de cerdo con sal y pimienta y freírlas hasta que estén bien doradas por ambos lados. Retirar las chuletas de la sartén y acomodarlas en un molde refractario. Agregar el caldo de pollo y el oporto a la sartén y llevar a hervir hasta reducirlo a la mitad, raspando bien la sartén con una cuchara de madera, aproximadamente de 6 a 8 minutos. Verter esta salsa sobre el cerdo.
Llevar las chuletas de cerdo al horno precalentado a 400ºF (200ºC) hasta que estén tiernas, aproximadamente 25 minutos. Cortar los hongos en láminas delgadas. Derretir la mantequilla en la sartén en que se preparó el cerdo y agregar los hongos. Cocinarlos hasta que estén suaves, moviendo ocasionalmente. Una vez que las chuletas están tiernas, retirarlas del molde y pasarlas a una fuente o a 2 platos. Colocar la salsa en una olla mediana, agregar los hongos y la crema y llevarla a hervir. Rectificar la sazón. Agregar las hierbas y mezclar justo antes de servir.







Dentice  alla  Veneta ;ingredienti e dosi :1 dentice di 1000 gr , succo di limone,1 spicchio aglio,5 filetti d'acciughe,1 ciuffo di  prezzemolo ,1 manciata di capperi ,olio d'oliva ,1/2 bicchiere vino bianco ,1 scatola pomodori pelati ,100 gr olive nere ,1 pizzico origano , sale e pepe_method (fate cosi) . Squamate ed aprite il pesce, lavatelo, asciugatelo, salatelo internamente ed esternamente, ponetelo su di un piatto, pepatelo e irroratelo con il succo di limone, lasciandolo riposare così per 30 minuti. Intanto tritate finemente l'aglio con i filetti di acciughe, il prezzemolo e i capperi, disponete questo trito in una casseruola, versatevi sopra mezzo bicchiere di olio e fate rosolare a fuoco basso; dopo circa 10 minuti bagnate con metà del vino bianco e, non appena questo sarà evaporato, unite il pomodoro schiacciandolo con una forchetta; lasciate restringere la salsa a fiamma vivace per qualche minuto, poi unite le olive che avrete snocciolato e tritato. Salate, pepate e continuate la cottura per altri 10 minuti , ungete  di olio una teglia che possa contenere il pesce, disponetelo e versatevi sopra la salsa preparata, aggiungendo il restante vino bianco e una abbondante presa di origano. Irrorate con un filo di olio e fate cuocere in forno, a 200°, per 20 minuti.




 Cookies aux èclats de chocolat >  ingredienti  e  dosi_250 gr de beurre à température ambiante ,170 gr de cassonade brune (ou de vergeoise) ,2 oeufs ,2 cuil. à café de vanille liquide ,1 cuil. à café de sel ,350 gr de farine ,1 cuil. à café bombée de bicarbonate de soude , 350 gr de bon chocolat noir, grossièrement haché-fate cosi > method> Fouettez le beurre et le sucre en mousse, ajoutez les oeufs battus avec la vanille .Incorporez la farine, le sel et le bicarbonate tamisés ensemble ,Ajoutez les éclats de chocolat . A l'aide de 2 cuillères à café, disposez des petits tas de pâte sur une plaque de cuisson ,Cuire les cookies aux éclats de chocolat à 180° C, pendant 12 à 15 min .Pour obtenir des éclats de chocolat : prendre du bon chocolat noir, le mettre dans un sac plastique et, par terre ou sur une surface qui ne craint rien, frapper le chocolat avec un rouleau à pâtisserie jusqu'à en obtenir des éclats


Shoo-fly pie ( CANADA ) Ingredienti e dosi _For the filling: 1 cup molasses  -1 tspn baking soda -
1 cup warm water . For the crumbs on top:> 2 cups flour -1 tspn cinnamon -3/4 cup brown sugar -
1/2 tspn baking soda - 1/2 cup butter, cut into small pieces _fate  cosi - Prepare an all-purpose pie crust. (You will only need to use one of the two crusts). Preheat oven to 425 degrees Fahrenheit.
In a mixing bowl, mix together the flour, baking soda, cinnamon and brown sugar. Add the butter to the flour mixture and mash the pieces of butter into the flour using a wooden spoon so that the butter forms fine crumbs.In another mixing bowl, dissolve the baking soda into the warm water. Add the molasses. Whisk the mixture until foamy.Pour molasses mixture into the chilled pie crust.Sprinkle the flour/crumb mixture over the top.Place the pie in the oven for 10 minutes. Reduce heat to 350 degrees Fahrenheit. Bake until crust is browned and the filling is set, about 25 to 30 minutes.





Crepe imperiale> ingredienti e dosi per 4 persone_6 uova , 150 gr di farina , 45 gr di zucchero , 2 cucchiai di zucchero a velo , 1/2 bicchierino di rhum , 1/2 l di latte , 60 gr di uvetta lavata , 1 presa di sale , 1 noce di burro prèparation-Fate una pastella con tuorli, farina, latte e rhum. A parte montate le chiare a neve molto solida e quindi aggiungetevi lo zucchero. Quando lo zucchero sarà ben amalgamato unitevi lentamente la pastella. Prendete ora una padella di 28 cm di diametro con bordo alto, ungetela con burro e fatela scaldare bene. Versate il composto nella padella calda e cospargetelo con l'uvetta. Coprite la padella con un coperchio e cuocete per 5/8 minuti a fuoco basso facendo attenzione, che la crêpe non annerisca. Se dovesse attaccare, fate scivolare un po' di burro nella padella sollevando leggermente i bordi della crêpe. Quando questa si è solidificata nella parte inferiore tagliatela in quattro parti e con l'aiuto della spatola giratela per finire la cottura. Quando anche la seconda parte è solida, tagliuzzatela con l'aiuto di 2 forchette. Servite immediatamente la crêpe calda accompagnandola con marmellata di mirtilli, purea di mele e mele o prugne cotte_






 Monte Bianco > ingredienti e dosi per 4 persone: 700 gr di castagne , 170 gr di zucchero , 280 gr di panna montata , 2 bicchierini di cognac , 1 cucchiaio di cacao amaro , ciliegine candite , marrons glacès > prèparation > Sbucciate le castagne e lessatele , a metà cottura toglietele dalla pentola , sgocciolatele e togliete la pellicina , poi mettete in una casseruola e lasciatele  cuocere ancora
aggiungendo 85 gr di zucchero , il cognac e un pò di acqua [ le castagne devono essere coperto da questi ingredienti ] una volta che saranno cotte , toglierle dal fuoco e passatele al setaccio ,  cosi da ottenere un composto molto soffice , disponete questa purea di castagne su un piatto formando una montagnola e polverizzare di cacao e zucchero , infine ricoprire con la panna montata dolcificata e guarnite con qualche ciliegina candita e alcuni marrons glacès _








photo by adrianomennillo >massimoadriano , anna jole mennillo to Milano _






 Meringuée au café>Les ingrédients :  3 blancs d'oeufs , 50 gR de vergeoise blonde 110 gR de sucre en poudre , cacao , 4 cuillères à café de café lyophilisé ,  2 cuillères à café d'eau , 1 cuillère à soupe de sucre , 150 ml de crème épaisse , 125 gR de mascarpone  >Marche à suivre : Un petit conseil avant de réaliser la recette : surtout ne montez pas ces petites douceurs trop à l'avance. Les meringues sont traditionnellement fragiles et s'imbibent rapidement. Sur cet avertissement.Tracer des cercles sur les feuilles de papier sulfurisé sur lesquelles vous déposerez les blancs montés en neige. Mélanger le sucre en poudre et la vergeoise blonde.Battre les oeufs en neige en ajoutant les sucres peu à peu lorsque les blancs sont bien mousseux. A l'aide d'une poche à douille, répartir les blancs d'oeufs sur chaque cercle préalablement dessiné. -Mettre au four à 100° environ durant 75 minutes (tout dépend du four). Mélanger le café, l'eau et la cuillère à soupe de sucre.
Fouetter la crème fraîche jusqu'à ce qu'elle forme un bec.
Mélanger la mascarpone. .Ajouter le mélange au café, puis le crème fraîche battue en chantilly. .Mélanger délicatement. ,Sur une meringue, étaler un peu de garniture en laissant libre les bords. Déposer par dessus une autre meringue. Saupoudrer de cacao.

1 commento:

  1. my appunti di alimentazione:

    la pianta del cacao cresce di solito all'ombra di una pianta più alta , detta madre del cacao , che protegge la pianta , soprattutto quando è giovane e nei primi stadi di sviluppo , dai raggi diretti del violento sole tropicale_adrianomennillo_

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